Met hard zijn raak je niemand

Bijgewerkt: 18 okt 2018

Damn girl where did they put you? In the freezer or something? zei zes jaar geleden een man tegen mij die strandbedden verhuurde op Gran Canaria. Vroeger was ik een kut met ballen, bitch, ijskonijn, koud en een tikkeltje arrogant. Dat is misschien nog zacht uitgedrukt.


Ben ik zo geboren? Nee. Door pijnlijke ervaringen zoals gepest worden op school etcetera heb ik rond mijn 16e de knop omgezet. Ik was er klaar mee. Op dat moment heb ik een muur en overlevingsmechanisme ontwikkelt waardoor alles en iedereen uit de weg ging. Het werkte. Totdat ik tegen mijn eigen muren begon aan te lopen. Ik kon mijn emoties niet onder woorden brengen, kropte alles maar op en was een binnenvetter eerste klas.


Gister zat ik dan echt in de vriezer. Drie minuten lang. 0 graden Celsius. Waarom? Niet om mezelf iets te bewijzen. Niet om harder te worden. Niet om te kunnen zeggen I did it. Ik ben erin gestapt om zacht, warm en relaxed te blijven. Lukte dat direct? Nee. Op het moment dat ik erin stapte en ging zitten voelde het alsof ik niet meer kon ademen. Mijn mind zei 'ga hier uit', oftewel sla op de vlucht. Als wij mensen oncomfortabele situaties tegenkomen in het leven dan gaan we in de overlevingsstand. Vechten, vluchten of in de freeze modus.


Met hard zijn raak je niemand. Alleen jezelf.

Die overlevingsstand zorgt ervoor dat je niet meer helder kunt nadenken, want alle alarmbellen gaan af in je lichaam. Noem het stress, angst of een combinatie van. Door te ontspannen en niet meer te vechten of vluchten kon ik weer ademen. Het deed geen pijn meer. Er kon zelfs een lach en grap vanaf. Het gevoel en besef dat je op jezelf kunt vertrouwen is magisch.


Circa vier jaar geleden ben ik bewust begonnen met het afbreken van mijn muren en overlevingsmechanismen. Dat is een proces dat tijd, aandacht en bewustzijn nodig heeft. Het aller belangrijkste dat ik je wil meegeven is dat het een kwestie van handelen is, in actie komen, doen, ervaren en doorleven. Dat is de reden waarom ik gister drie minuten lang in een ijsbad heb gezeten. Om te ervaren dat ik onder elke oncomfortabele omstandigheid gewoon kan vertrouwen op mezelf. De woorden van Bart: 'Twijfel niet aan jezelf'. Het fluisterende stemmetje in mijzelf: 'Het is goed zo'. Dat maakte deze Wim Hof Methode Workshop tot een onvergetelijke ervaring.


Een ervaring die misschien wel een van de laatste stukjes muur heeft afgebroken. Het maakt veel los. Oud zeer komt naar boven. Het is een emotionele rollercoaster. Gelukkig staat er vandaag en morgen niets op de planning. Behalve rust, de natuur en een goed boek.


Als je bezig bent met bewustzijn, persoonlijke groei en transformatie dan kan ik je van harte aanbevelen om de Wim Hof Methode Workshop bij Bart Scholtissen te volgen. Je kunt dit jaar nog jouw ijs breken op 24 oktober, 14 november of 12 december. Meer info vind je hier.


En tot slot.. besef dat iedere coach of trainer ook maar gewoon een mens is die zijn levenservaringen doorgeeft om anderen voorruit te helpen. Als je weer kunt voelen in plaats van alleen maar denken, je weet wie je bent, wat je hier komt doen, dan gun je dat iedereen die op deze aardbol rondloopt!


Have a lazy & lovely sunday,


Dominique Nelissen

Authentic Life & Business Teacher | Trainer

266 keer bekeken

one call or mail a way

06 - 21 55 73 70 | nelissendominique@gmail.com

Oranje nassaustraat 15A Heerlen