Kersverse levenslessen

De dag dat ik 17 werd kan ik mij herinneren als gisteren. Het was herfstvakantie en ik had de wekker vroeg gezet om mijn paard naar de wei te brengen. Ik stapte op de brommer en genoot van de ochtendzon. Diezelfde zon verblinde een automobiliste en pats boem daar lag ik dan. Tand door de lip, gekneusde voet en wat schrammen hier en daar.


Vorige week heb ik de 27 aangetikt en bij die ene val is het niet gebleven. Of het nu letterlijk of figuurlijk is, de afgelopen tien jaar ben ik met enige regelmaat onderuit gegaan. Op alle denkbare manieren en levensterreinen. Dat vallen, opstaan en doorgaan heeft onbetaalbare levenswijsheid opgelevert. Zonde om niet te delen toch? Daarom 10 kersverse levenslessen van mij speciaal voor jou.


1. Mensen komen en gaan, alleen de lessen blijven bestaan

Wij mensen kunnen het beste in elkaar naar boven halen, elkaar tot tranen toe ontroeren en kippenvel bezorgen. Daar tegenover staat dat we op elkaars ziel kunnen trappen en littekens veroorzaken die we de rest van ons leven rijk blijven. Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is een keuze. Iedereen heeft littekens en is gevormd door minder mooie gebeurtenissen. Als ik nu terug kijk dan zie ik lessen in plaats van littekens en ben ik ontzettend dankbaar voor elk mens dat mijn pad heeft gekruist.


2. What you give is what you get

Dit is een principe waar ik veel waarde aan hecht. Het komt overeen met het bekende 'wie goed doet, goed ontmoet'. Iedere dag geef ik het aller beste van mijzelf. Een lach op straat naar een onbekende, helpende hand waar nodig, een luisterend oor en een schouder om op te huilen. Het zijn de kleine dingen die veel betekenen voor een ander. Ik geloof er heilig in dat het wederkerig is en je leven vervult met zingeving en blijdschap.


3. Open je hart wees niet zo hard

Liefde is een belangrijk thema in ons leven. Wie verlangt er niet naar. Wat je niet hebt kun je echter niet geven. Daarmee bedoel ik heb jezelf lief. We verlangen allemaal naar compassie, liefde en zachtheid. Dat geeft ons een veilig en geborgen gevoel. Als je dit zelf niet uitstraalt dan komt het ook niet tot je. Niemand wordt hard geboren. Het zijn de lagen en maskers die we ontwikkelen door de jaren heen. Breek die muur af en begin met liefde te geven.


4. No guts no glory

Zeven jaar lang zat ik in de trein van Maastricht naar Sittard om mijn opleidingen te volgen. Iedere dag keek ik naar hetzelfde grafitti kunstwerk. No Guts No Glory. Het zit er zo ingebakken dat ik bij iedere aarzeling, angst of twijfel er weer aan terug denk. De enige zekerheid die wij delen is dat er ooit een einddatum is. Daartussen in is niets zeker. Leef! Het leven is een optelsom van keuzes maken, actie ondernemen en daadkracht tonen.


5. Het proces gaat voor het resultaat

Je kent het vast wel. Als ik dit of dat heb bereikt dan ben ik gelukkig. Forget it. Iedere keer als je een doel of mijlpijl hebt bereikt stopt het niet. Daarnaast is de voldoening vaak van korte duur. Geniet en leer vooral van het proces. Het leven is niet meer en minder dan een grote leerschool. Iedere dag is weer een nieuwe training waarin jij jezelf kunt ontwikkelen.


6. Success is temporary. Authentic is legendary.

Succes is leuk zolang het een bijkomstigheid is en niet je doel opzich wordt. Succes is de tijdelijke erkenning van een ander. Heb je die nodig om dat te doen waar jij gelukkig van wordt? Dan kan ik je op een briefje geven dat je het niet lang volhoudt. Niemand is 365 dagen succesvol. Ons lichaam heeft simpelweg hersteltijd nodig en kan niet iedere dag pieken. Wees authentiek. Van jou is er maar een en dat is het allermooiste dat je kunt zijn.


7. Nee is ook een antwoord

Ja is er vaak al uit voordat we hebben nagedacht. Het lijkt wel een algemeen beschaafd automatisme. De ander vooral niet teleurstellen, overal bij willen zijn en denken iets te missen. Zo ging ik vroeger door het leven. Vermoeiend, niet leuk en ongezond. Vandaag de dag ben ik heel selectief in welke afspraken ik wanneer plan. Rust, tijd om te lummelen en naar buiten te gaan zijn voor mij zo waardevol geworden dat ik nu met gemak nee zeg.


8. You can't think yourself into a new life

Stiekem dromen we allemaal over dat ene leven waarin we vrij zijn, geen financiele zorgen hebben en iedere dag dat kunnen doen wat we leuk vinden. Dat is goed, maar als je jouw dromen niet omzet in daden dan wordt het zwaar. Je gaat overleven in plaats van leven. Blijf niet langer denken en dromen. Ga het doen. Niets is onmogelijk zolang je in jezelf gelooft en actie onderneemt. Het komt echter niet aanwaaien, so move your ass!


9. Luister naar jouw hart en niet naar anderen

De belangrijkste les die ik heb geleerd is niet naar anderen te luisteren als het aankomt op het inrichten van mijn leven. Als je jouw ambitities en dromen deelt met anderen dan krijg je een reactie. Vaak negatief, omdat die mensen het vanuit hun eigen perspectief bekijken. Het was mijn ambitite om te werken met paarden. Wat kreeg ik te horen? Het is hard werken en niets verdienen. Stel je valt en komt in een rolstoel terecht etc. Toen ik ging ondernemen waren de geluiden niet anders. Stel dat je ziek wordt? En hoe kom je aan je klanten? Ga zo maar door. Doe je oren dicht en luister naar je hart want dat klopt echt altijd.


10. Be you. Breathe. Believe.

Durf jezelf te zijn in vol ornaat. Verf je haren paars, neem die tattoo, boek een reis en heb geen spijt. Geloof in jezelf en blijf ademen. Het leven is niet complex, wij maken het complex. Stel je dromen niet uit naar morgen en later, want op een dag zal er geen morgen meer zijn. Je bent nooit te oud of te jong om dat te doen waarin jij gelooft. BE YOU.


With L O V E,


Dominique Nelissen

Authentic Life & Business Teacher | Trainer143 keer bekeken

one call or mail a way

06 - 21 55 73 70 | nelissendominique@gmail.com

Oranje nassaustraat 15A Heerlen