Kantoortuin of paardenstal

Bijgewerkt: 12 sep 2018

20 jaar bracht ik door in de paardenstallen. 1001 levenslessen rijker en heel wat euro's lichter. Daartegenover staan 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven. Vanmorgen keek ik even terug in de tijd. De beelden die op mijn netvlies verschijnen wil ik jullie niet onthouden. Geschreven met een rebelse pen neem ik je mee in 2 werelden die veel op elkaar lijken of toch niet....


Een goed paard heeft geen kleur een goed mens ook niet

Als je ambitie hebt in de paardensport dan is een goed paard geen overbodige luxe. Het is noodzaak. Maar wat is nou een goed paard? Een goed paard heeft geen kleur of geslacht. Een goed paard heeft het juiste karakter, bezit potentieel en is gezond. Drop dead simple.

Kom je als paardenmeisje in het bedrijfsleven terecht. Daar hebben ze campagnes nodig om evenveel merries als hengsten in hun stal te krijgen. Laat ik nog maar zwijgen over de kleur.

Mensen hebben ook karakter en potentieel. Match op de binnenkant en niet de buitenkant.


Brullende hengsten in een pak

Als ik ergens een hekel aan had op stal dan waren het wel die brullende hengsten. Iedere keer dat hormonale gebrul als er een merrie in de buurt komt. Tactiek was steevast negeren en stoïcijns doorgaan. Hebben ze dan opeens een pak aan, stropdas om en een enorm ego.

Mijn tactiek is onveranderd. Niet vechten. Niet vluchten. Stoïcijns doorgaan. Voor de dames, je hoeft geen man te zijn om ballen te hebben. Maak als vrouw zijnde zakelijk meer gebruik van je verder ontwikkelde emotionele intelligentie en intuïtie. Daar kan geen ego tegenop.


Leiderschap niet uit een boekje

Een paard 550 kg een paardenmeisje 55 kg. Paardenmeisjes zijn leider, manager en ondernemer in een. Maar even terug naar leiderschap want daar begint het mee. Leiderschap is 100% vertrouwen hebben in jezelf. Dan kun je het ook aan een ander geven. Een paard voelt je angst, onzekerheid en twijfel. Als dat de overhand heeft dan ga je alle kanten op behalve de goede. Zwepen, sporen en nog meer druk winnen het niet van 550 kg.


Als het niet lukt dan is je vertrouwen niet 100% en ben je nog niet slim genoeg. Je hebt maar op een iemand volledig invloed en dat ben jezelf. Goed voorbeeld doet nog altijd volgen. Naast vertrouwen heb ik altijd een aantal basis waarden tijdens het rijden. Kies als leider bijvoorbeeld steevast voor de waarden eerlijk, oprecht, onafhankelijk en duidelijk.


Feit blijft dat ieder paard en ook ieder mens uniek is. De een pikt snel zaken op de ander heeft meer tijd nodig. Het is aan jou om optimaal te faciliteren en de ander de ruimte te geven om zijn potentieel maximaal te ontwikkelen. Dit gaat altijd met vallen en opstaan. Probeer van 100 medewerkers geen eenheidsworst te maken en ze in een training, werkvorm of methode te stoppen. Je verspilt tijd en bakken met geld. Investeer in een goede relatie.


De communicatieknop

Of ik nu mensen of organisaties begeleid bij hun transformatieproces ik hoor steevast 'ja, het is de communicatie'. Hetgeen wij mensen onder communicatie verstaan is de ander met enig geweld overtuigen van ons gelijk. Krijgen we geen gelijk dan is ons ego gekwetst en weer een relatie verprutst. Communicatie is vooral horen en zien wat niet gezegd wordt.


Paarden praten niet. Aan de hand van lichaamstaal en vooral intuitief voelde ik aan wat er zich afspeelde in die interne wereld. Als je zuiver kunt waarnemen zonder oordeel dan ben je instaat om de juiste aanwijzing te geven en een goede reactie te ontvangen. Paardrijden is niets anders dan continue communicatie. Zonder stem, zonder geweld en zonder ego.


Ben je geïnteresseerd in het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, echte communicatie of het ontsluiten van potentieel en bewustzijn in jouw organisatie dan maak ik graag tijd voor je vrij. Ik train uitsluitend on the job. Kennismaken is vrijblijvend, maar wel serious business.

310 keer bekeken

one call or mail a way

06 - 21 55 73 70 | nelissendominique@gmail.com

Oranje nassaustraat 15A Heerlen