Familie angst

Angst is een sta in de weg, blok aan je been en weerhoud je vooral van de leuke dingen in het leven en je dromen waarmaken. Iedereen heeft wel eens angst, maar in mijn familie is het overmatig aanwezig. Dat is eigenlijk nog zacht uitgedrukt. Ik ben ermee opgegroeid en kon mij er lange tijd niets bij voorstellen. Als nuchtere henk had ik geen enkel idee hoe je nou angst kon hebben voor zowat alles in het leven. Angst voor de dood, ziektes, autorijden, vliegen, het donker, inbrekers, over straat lopen, water, spinnen en ga zo maar door.....


Totdat ik het vorig jaar zelf aan den lijven heb ondervonden. Toen piepte ik wel anders. Het was zondag 13 augustus, de verjaardag van mijn vader. We zaten in het restaurant een hapje te eten en het thema angst kwam weer ter sprake. Waarop ik zeg "zolang je geen geld hebt hoef je geen angst te hebben" en "je gedachten kun je sturen dus angst is een illusie". Dat gezegd hebbende ging ik een paar uur later naar bed. Ik dacht terug aan een TV programma waarin een oud klasgenoot vertelde over zijn burn out en andere mensen over hun angststoornissen. De gedachte "stel je voor ik krijg dat en kan niet meer functioneren" was de aanleiding voor een paniekaanval. Ik had mezelf niet meer onder controle en mijn hartslag vloog alle kanten op, het zweet brak me uit en ik wist niet wat mij overkwam.


Mijn grootste angst recht in de ogen aankijken

Op dat moment keek ik mijn grootste angst letterlijk recht in de ogen aan. Falen. Als perfectionist moet alles goed gaan, wil ik de beste keuzes maken en vooral alles uit het leven halen wat erin zit. De lat ligt hoog, vaak te hoog. Zo ging ik door het leven en zondag 13 augustus kwam de man met de hamer. Op dat moment zag ik even geen uitweg ondanks alle mindset kennis en kunde die ik in huis had. Na een week thuis bivakkeren was ik er klaar mee. Dit was ik toch niet? Ik ben gaan sporten, nog gezonder gaan eten en heb mijn mind gevoed met positieve gedachten en rust. Mediteren, yoga, wandelen en vooral iedere keer weer stappen nemen buiten mijn comfortzone.


Erfelijk belast met angst

In mijn familie kwam al snel de toon naar boven dat iedereen er last van had. Het zat nou eenmaal in ons DNA. Zo denk ik er niet over. Ik geloof er nog steeds heilig in dat wij zelf heer en meester zijn over onze gedachten, gevoelens en emoties. Dat heb ik ook bewezen door in afzienbare tijd te herstellen. Angst heeft vat op je als je langdurig stress en spanning ervaart. Dat was ook bij mij het geval. Je lichaam slaat dan sneller door naar de paniek modus. Tegen je natuur in leven eist zijn tol en iedereen krijgt de rekening gepresenteerd.


Niet lullen maar poetsen

Heb jij last van angst dan kun je er over praten totdat je een ons weegt. Angst zit niet alleen tussen je oren, maar nestelt zich ook in je spieren, cellen en bindweefsel. Het zit letterlijk opgeslagen in je hele systeem dat wij het menselijk lichaam noemen. Wat echt helpt is doen en tijdens ervaringen leren dat jij te allen tijde op jezelf kunt vertrouwen. Daarnaast spelen voeding, slaap, omgeving, ademhaling, mindset en beweging een hele belangrijke rol.


Worstelen met jezelf

Wat is angst nou eigenlijk? Het is niets meer of minder dan een worsteling met jezelf. En angst is meestal niet de oorzaak maar een symptoom. In mijn geval maakte ik mijn dromen niet waar, omdat ik angst had om te falen. Stel je hebt bindingsangst dan is de oorzaak dat je niet verlaten wil worden. En in alle gevallen is het terug te herleiden naar een gebrek aan zelfvertrouwen. Als jij 100% op jezelf vertrouwt dan maakt het niet uit wat er gebeurt. Je weet dat je kunt vertrouwen op je eigen oerkracht. Die oerkracht is intuitie en die hebben we allemaal. Alleen maken we er weinig tot geen gebruik van. Van je angst afkomen is dan ook een kwestie van leren vertrouwen op je intuitie, hart en ziel.


Als ervaringsdeskundige help ik je graag terug in het zadel, zodat jij weer voluit kunt leven en bovenal je dromen durft waar te maken. Verander overleven in leven, dat is wat ik iedereen gun en jou dus ook. Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 06-21557370 of een mailtje sturen naar contact@dominique-nelissen.com.


With LOVE,


Dominique Nelissen Authentic Life & Business Teacher | Trainer


93 keer bekeken

one call or mail a way

06 - 21 55 73 70 | nelissendominique@gmail.com

Oranje nassaustraat 15A Heerlen